Piata nationala de energie electrica a atins duminica o noua piatra de hotar, energia solara depasind generarea de energie din carbune pentru prima data de cand piata a fost infiintata acum doua decenii.

Punctul de trecere a durat doar cateva minute, deoarece cererea scazuta si cerul insorit de duminica au insemnat ca contributia carbunelui a scazut la un minim record de 9.315 MW imediat dupa pranz, in timp ce energia solara a furnizat cota dominanta cu 9.427 MW.

Dylan McConnell, cercetator la Facultatea de Clima si Energie a Universitatii din Melbourne, a spus ca pentru o scurta clipa energia regenerabila a reprezentat 57% din productia nationala de electricitate.

„Acesta este ceea ce eu numesc neoficial „sezon record”, a spus McConnell. „De fapt, este inca destul de devreme in sezon [pentru a obtine aceste numere], dar in primavara sau in sezonul umar aveti o combinatie de cerere scazuta, pentru ca nu exista incalzire sau racire si apoi vreme frumoasa in weekend.

„Acesti factori se combina si obtineti aceste cote uriase de energie regenerabila care, in general, elimina carbunele.”

In timp ce McConnell a spus ca a fost doar „trecator” si ca „Australia este departe de varful energiei regenerabile”, preturile la energie au fost, de asemenea, negative duminica, de la 8:30 pana la 17:00.

Recuperarea verde: cum isi poate curata Australia actul asupra energiei – video

Desi pretul exact difera in functie de jurisdictie, inseamna ca producatorii erau platiti pentru a consuma sau producatorii de energie plateau pentru a continua sa functioneze.

Spre deosebire de producatorii mai ageri de energie solara si eoliana, generatoarele de carbune sunt afectate in special atunci cand preturile devin negative. Costurile asociate cu oprirea si repornirea generatoarelor de carbune sunt prohibitive, ceea ce inseamna ca operatorii vor alege sa continue sa functioneze chiar si cu pierderi.

Potrivit dataloggerului NEMlog, Australia de Sud avea 100% din nevoile sale de energie acoperite de energie eoliana si solara, in timp ce Victoria ar fi satisfacut 102% din cererea de stat daca operatorii nu ar fi fost fortati sa se opreasca in perioada de preturi negative.

Analistul de energie Simon Holmes a Court a spus ca proportia generala de energie regenerabila – solara, eoliana si hidro – ar fi fost mai mare in mixul energetic, dar producatorii de energie eoliana au ales sa se inchida pentru a evita afectarea pretului.

„A existat o cantitate semnificativa de reduceri”, a spus el. „Ceea ce arata este ca exista deja mai multe surse regenerabile care ar fi putut intra in retea daca centralele pe carbune ar fi fost mai flexibile si transmisia ar fi fost imbunatatita.”

Dezvoltarea coincide cu apelurile din partea Clean Energy Investor Group (CEIG) – un organism format din 18 membri care pledeaza pentru investitorii in proiecte de energie regenerabila la scara larga – pentru reforme financiare care sa „alinieze Australia la pietele internationale” si sa „deblocheze” noi investitii.

Modelarea realizata pentru grup de Rennie Partners a constatat ca Australia are nevoie de 51 GW de generare de energie regenerabila pana in 2042 daca doreste sa isi indeplineasca angajamentele in temeiul acordului de la Paris privind schimbarile climatice, dar ca au fost angajati doar 3 GW de noi proiecte eoliene si solare, lasand un deficit de 48 GW. .

Simon Corbell, directorul executiv al CEIG, a declarat ca guvernele si autoritatile de reglementare ar trebui sa alinieze liniile directoare de investitii ale Australiei cu pietele globale.

„Investitorii in energie curata se confrunta in prezent cu riscuri semnificative in NEM, care impiedica capitalul necesar”, a spus Corbell.

„Pentru a debloca o conducta de investitii in valoare de 70 de miliarde de dolari, avem nevoie de reforme eficiente ale pietei si de certitudinea politicilor, care ar putea economisi pana la 7 miliarde de dolari in costuri de capital sau pana la 10% din costul tranzitiei la energie curata a Australiei”.