O pompa de caldura este, fara indoiala, o alternativa eficienta pentru incalzirea si racirea locuintelor, dar si pentru prepararea apei calde. Insa, atunci cand trebuie sa alegi un astfel de produs, exista anumiti factori pe care trebuie sa ii iei in considerare pentru a face o alegere excelenta. In continuare, vom discuta despre ce este o pompa de caldura, cum functioneaza aceasta, ce tipuri exista pe piata si care sunt modelele cele mai cautate.
Ce este o pompa de caldura si cum functioneaza aceasta?
O pompa de caldura este un dispozitiv modern care utilizeaza transferul termic cu ajutorul agentului frigorific care trece in mai multe procese de stare, cu ajutorul unui compresor. Compresorul este considerat inima instalatiei. Transferul eficient de energie termica este permis datorita circulatiei agentului frigorific prin tevile dintre vaporizator si condensator.
Insa, pentru eficienta maxima, agentul frigorific trebuie sa atinga temperatura ideala atunci cand ajunge in compresor, astfel incat caldura sa poata fi eliberata. Vaporii care sunt incalziti vor deveni lichizi. Prin urmare, vor elibera energia stocata in interior sub forma de caldura, catre sistemul de incalzire. Caldura produsa va fi eliberata in casa prin sistemele de incalzire.


Aceste sisteme pot fi ori ventiloconvectoare, ori calorifere, ori incalzire prin pardoseala. In general, caldura se poate transfera din surse precum aerul, apa si solul. Caldura va fi colectata din aceste surse pentru ca mai apoi sa fie concentrata pentru utilizarea in interiorul locuintei. Pompele de caldura pot fi utilizate atat in modul de incalzire cat si in modul de racire, in functie de nevoile utilizatorilor si anotimp.
De asemenea, acestea pot fi utilizate pentru prepararea apei calde care mai apoi se poate folosi in baie sau in bucatarie. In ceea ce priveste consumul de energie, pompele de caldura sunt mult mai eficiente decat metodele traditionale de incalzire sau racire. Insa, este important de stiut faptul ca sunt mult mai eficiente in zonele cu climat mai cald. De ce? Pentru ca eficienta modelului aer-apa scade odata cu scaderea temperaturii de afara.
Pompa caldura aer apa
Pompele de caldura se pot conecta cu usurinta la mai multe surse diferite, astfel incat sa poata produce caldura. Fiecare model in parte dispune de unele caracteristici si se bazeaza pe un anumit mod de functionare. Mai jos iti prezentam tipurile de pompe de caldura disponibile pe piata la momentul actual. In functie de necesitati si preferinte, poti opta pentru un model sau altul.


Pompe de caldura aer-apa – Acest tip de pompa utilizeaza aerul exterior pentru a incalzi o casa, chiar si atunci cand temperaturile din timpul iernii scad foarte mult. Aceasta pompa se poate conecta la diferite unitati terminale precum calorifere sau ventiloconvectoare. Totodata, se poate conecta si la instalatia de incalzire prin pardoseala, si mai poate fi folosita si pentru a produce apa calda. Spre deosebire de alte tipuri de pompe de caldura, acest model nu necesita o investitie mare. De ce? Ei bine, deoarece caldura este preluata direct din aer si nu este necesara conectarea pompei la o sursa de apa si nici sa forezi terenul.
Avantaje
- Cost avantajos
- Se poate conecta simplu si rapid la alte sisteme de incalzire din locuinta
- Se poate utiliza pentru a produce apa calda
- Poate fi folosita indiferent de suprafata casei
- Excelenta pentru racirea locuintei in sezonul cald
- Timp redus de incalzire
- Costuri de intretinere minime
Dezavantaje
- Coeficientul de performanta este dependent de temperatura exterioara
- Este necesar sa izolezi termic intreaga locuinta pentru a preveni pierderile de caldura
Pompe de caldura apa-apa
Acest tip de pompa utilizeaza apa subterana din stratul freatic ca si sursa pentru producerea caldurii. In acelasi timp, se poate folosi si apa din rauri sau din lac ca si alternativa pentru sursa de incalzire. Sunt necesare foraje de puturi verticale, pentru pompare si restitutie. Pentru instalarea unei pompe de caldura apa-apa, este absolut necesar forajul solului, astfel inca pompa sa se poata conecta in mod corect la sursa de apa. In caz contrar, apa restituita se poate intoarce in forajul de pompare.


Avantaje
- Nu face zgomot
- Consum redus de energie electrica
- Eficienta crescuta indiferent de temperatura de afara
- Compatibilitate excelenta si cu alte sisteme de incalzire deja existente in casa
Dezavantaje
- Este nevoie de acces la o sursa de apa
- Forajul puturilor si instalarea echipamentelor pe partea de sursa sunt destul de scumpe
- Intretinerea este si ea costisitoare si destul de complexa
- In cazul persoanelor juridice este nevoie de un aviz pentru a instala acest tip de pompa de caldura
Pompe de caldura sol apa
Pentru a produce caldura sau pentru a raci locuinta, pompa de caldura sol-apa utilizeaza energia solului. Aceasta functioneaza pe baza unui circuit inchis. Circuitul este format din pompa in sine, forajul geometral si sistemul de incalzire din casa.
Avantaje
- Este silentioasa
- Se poate conecta la diferite sisteme de incalzire din locuinta
- Mentine o temperatura constanta a sursei
- Se poate utiliza pentru racirea casei pe timpul verii
Dezavantaje
- Investitia initiala este destul de ridicata
- Persoanele juridice trebuie sa obtina o autorizatie pentru a monta acest tip de pompa
Criterii de care sa tii cont atunci cand alegi o pompa de caldura
Daca doresti sa achizitionezi o pompa de caldura potrivita pntru nevoile tale, atunci trebuie sa iei in considerare cativa factori importanti. In ceea ce priveste performanta, este important sa tii cont de coeficientul de performanta si de coeficientul de performanta sezonier. Cu cat coeficientul de performanta este mai mare, cu atat pompa de caldura va fi mai eficienta. Ce inseamna acest lucru? Ei bine, inseamna ca va consuma mai putina energie si va fi mult mai rentabila din punct de vedere al costurilor de operare.
Atunci cand ne referim la pompele de caldura care functioneaza si pe modul de racire, este esential ca eficienta echipamentelor de racire sa fie verificate. Denumirile pentru eficienta sezoniera pentru racire sunt: EER, SEER, sau ESEER. Totodata, pentru pompele de caldura trebuie luata in considerare si clasa energetica. Cele mai rentabile sunt cele care au clasa energetica A+++. De asemenea, mai trebuie sa stii si faptul ca anumiti factori pot afecta eficienta. Acestia sunt: tehnologia utilizata, necesarul de temperatura, componentele auxiliare, temperatura exterioara si apa necesara unitatilor terminale.
Pentru o alegere excelenta, ia in considerare urmatoarele aspecte:
- Zona in care locuiesti, precum si temperaturile minime si maxime – Eficienta unei pompe de caldura scade in momentul in care diferenta dintre temperatura de afara si cea din interior creste;
- Locul in care doresti sa montezi pompa – Nu uita ca aceasta trebuie ferita de vant si ploaie. De preferat, ar trebui montata sub streasina casei, orientata catre sud pentru a fi expusa mai bine la razele soarelui.
- Suprafata locuintei si modul in care este compartimentata aceasta;
- Coeficientul de performanta;
- Accesul la resurse: aer, apa, sol;
- Locuinta permanenta sau sezoniera;
- Numarul de persoane din locuinta.
Daca iei in considerare toti acesti factori, atunci poti fi sigur ca vei evita subdimensionarea sau supradimensionarea pompei. Subdimensionarea inseamna ca pompa nu va reusi sa incalzeasca rapid casa si nu va putea livra temperatura necesara in timp util. Asta inseamna ca pompa va functiona mai mult si astfel vor creste costurile la energia electrica. Pe de alta parte, supradimensionarea inseamna ca pompa ofera mai multa caldura decat este nevoie de fapt. Acest lucru poate reprezenta un avantaj, insa costurile de achizitie pot fi destul de mari.
Pe langa pompa de caldura in sine, este important sa achizitionezi si alte echipamente si accesorii care sa te ajute sa reduci semnificativ costurile de intretinere. De exemplu, poti utiliza puffere si boilere pentru stocarea unui volum mult mai mare de agent termic, fara sa fie necesara pornirea pompei prea des. Totodata, poti utiliza racorduri antivibrante si suporti antivibranti pentru reducerea zgomotului produs de transmiterea de vibratii in tevi. O rezistenta electrica de rezerva sau un stabilizator de tensiune reprezinta masuri de protectie necesare pentru o buna functionare a unei pompedecaldura.
Pompa de caldura pret
Pompa de caldura aer-apa monobloc, Ecoheat by Midea


- Functie de incalzire si racire
- Utilizeaza aerul exterior pentru a incalzi sau raci agentul termic
- Compresor rotativ DC inverter GMCC
- Schimbator de caldura freon-aer
- Vana cu 4 cai
- Ventilator cu turatie variabila
- Ventil de laminare
- Structura compacta
- Instalare simpla si rapida
- Capacitate de gestionare a surselor de incalzire auxiliare
- Tehnologia DC inverter pentru eficienta maxima in functionare
- Nu este nevoie de protectie suplimentara impotriva inghetului
- Temperatura agentului termic se poate regla in functie de temperatura exterioara
Pret: 39.399 – 45.000 RON
Pompa de caldura aer-apa monobloc, Clivet
- Pompa de caldura reversibila, cu funrtie de incalzire si racire
- Pompa de circulatie electronica
- Se instaleaza foarte usor datorita structurii compacte
- Nu necesita protectie suplimentara impotriva inghetului
- Compresor rotativ DC inverter GMCC
- Ventilator cu turatie variabila
- Vana cu 4 cai
- Senzori de temperatura si presiune
- Ventil de laminare
- Tehnologia DC inverter
- Poate gestiona surse auxiliare de caldura
Pret: 45.100 – 54.000 RON
Pompa de caldura aer-apa, Vaillant, aroTHERM
- Pompa de caldura aer-apa tip split
- Dispune de un circuit inchis de agent frigorific
- Asigura confortul apei calde si al caldurii pe toata durata anului
- Functie de racire controlata automat
- alternativa excelenta in zonele in care nu exista acces la reteaua de gaze
- Clasa de protectie IP 25
- Tava de condens cu incalzitor integrat
- Motorul si paletele ventilatorului functioneaza eficient si silentios totodata
Pret: 23.899 – 28.000 RON