Daca te gandesti sa achizitionezi un sistem de panouri fotovoltaice, atunci trebuie sa tii cont de anumite aspecte importante legate de montaj. In continuare vom discuta in detaliu despre toate detaliile pe care trebuie sa le stii astfel incat sa te bucuri de eficienta maxima.
Montaj sisteme fotovoltaice
Panourile solare fotovoltaice sunt compuse din celule solare care absorb particulele de lumina pentru ca mai apoi sa transforme energia solara in energie electrica. Aceasta energie se poate utiliza imediat sau se poate stoca. Exista unele materiale care in momentul in care sunt expuse la razele solare, vor produce electricitate. Aceasta este o proprietate care poarta numele de efect fotovoltaic.
Panourile solare care se gasesc pe piata la momentul actual utilizeaza aceasta proprietate pentru a transforma efectiv energia luminoasa in curent electric continuu. Pasul urmator consta in faptul ca un invertor transforma la randul sau curentul continuu in curent alternativ. Asa cum am spus mai devreme, surplusul de energie poate fi stocat intr-o baterie de stocare si folosit ulterior.
O mare parte din panourile solare sunt realizate dintr-un strat transparent de plastic si au in componenta lor celule solare conectate intre ele. Aceste celule solare sunt acoperite cu un geam de protectie securizat. Durata de viata a materialelor din care sunt compuse panourile solare au o durata de viata de aproximativ 25 de ani.


Montaj panouri fotovoltaice
Montajul panourilor fotovoltaice poate dura mai mult sau mai putin, in functie de complexitatea proiectului. In situatia in care nu exista o retea de energie solara in apropierea locului in care se doreste montarea panourilor, atunci poti alege sa instalezi un panou independent, panou care poarta si denumirea de off-grid. Este recomandat sa apelezi la un specialist pentru aceasta procedura. Iata pasii care trebuie urmati:
Alege locul potrivit – Panourile fotovoltaice pot fi montate fie pe acoperis fie la nivelul solului. Singura conditie este ca acestea sa fie expuse la soare. Este esential ca panourile sa fie indreptate catre sud sau est.
Instalarea monturii – Panourile fotovoltaice urmeaza a fi expuse conditiilor atmosferice precum , ploaie, vant, sau furtuna. De aceea, este important ca acestea sa isi pastreze pozitia. Montura ajuta in privinta acestui aspect si totodata impiedica scurgerile de apa de pe acoperis in locuinta.
Instalarea propriu-zisa a panourilor – Dupa ce montura a fost instalata, urmatorul pas este instalarea panourilor. Acestea trebuie instalate la o inaltime de cel putin 6 m fata de acoperis. De asemenea, trebuie fixate cu ajutorul unui adeviz special, adeziv care le impiedica miscarea.
Calcularea unghiului – Dupa ce panourile au fost instalate, se va calcula unghiul de inclinare. Acest pas este si el foarte important pentru ca ajuta la captarea unei cantitati mai mari de lumina. Pentru ca unghiul de inclinarea sa fie calculat corect, se va tine cont de latitudinea locuintei, din care se va scade sau se va aduna 15 grd in functie de anotimp. Iarna de adauga 15 grd pentru ca panourile fotovoltaice sa fie inclinate spre orizont.
Se poate utiliza cu incredere un solar tracker pentru a urmari pozitia soarelui si pentru a alinia perfect panourile in functie de acesta. Vei mai avea nevoie si de alte dispozitive, precum:
Dispozitiv de masurare – acesta te va ajuta sa vezi cu exactitate directia de alimentare precum si cantitatea de energie produsa ori consumata;
Regulator de tensiune – acest dispozitiv ajuta la prevenirea supraincarcarii bateriei;
Dispozitiv de deconectare – este extrem de util in situatia in care acumulatoarele se descarca sub limita;
Baterie de acumulator – aceasta va livra energia de care ai nevoie in lipsa luminii solare.
Din momentul in care panourile fotovoltaice au fost montate, acestea vor necesita o intretinere usoara. In cazul in care acoperisul casei este inclinat, apa si murdaria se vor scurge. In schimb, daca este plat, atunci cel mai probabil se va acumula murdarie, ceea ce inseamna ca va necesita o curatare periodica.
Montaj panouri solare
Panourile solare sunt de mai multe feluri. In continuare vom discuta despre fie care categorie in parte, astfel incat sa poti face cea mai buna alegere pentru nevoile tale.


Panouri solare monocristaline – aceste panouri sunt de culoare inchisa iar gradul lor de eficienta este destul de mare. In plus, sunt panourile care produc cea mai mare cantitate de energie. Sunt durabile si se pot monta chiar si pe portiuni mai mici.
Panouri solare policristaline – culoarea acestor panouri este albastru inchis. In comparatie cu panourile monocristaline, cele policristaline au o rezistenta ceva mai scazuta la temperaturi ridicate. In plus, sunt mult mai accesibile din puncte de vedere financiar.
Panouri solare cu strat subtire (Thin Film) – designul acestor panouri este unul foarte placut, sunt destul de flexibile, si se pot utiliza chiar si pe suprafete mari. Totodata, eficienta lor nu va fi afectata in absolut nici un fel de umbra sau de temperaturi ridicate.
Panouri solare hibride – panourile solare hibride contin celule monocristaline, in spatele carora exista un strat subtire de pelicula solara amorfa. Aceasta pelicula ajuta la atragerea unei cantitati mai mari de energie solara, mai ales in situatia in care lumina este foarte slaba. Panourile solare hibride au puterea de a transforma energia solara in energie electrica sau pot incalzi apa. Nu se recomanda pentru acoperisurile cu suprafete mari.
Schema montaj panouri fotovoltaice
Conectarea panourilor fotovoltaice se realizeaza prin folosirea firelor de conectare incorporate cu sectiune transversala de 4mm. In acest scop, cele mai potrivite sunt firele de cupru cu un singur nucleu. De ce? Ei bine, pentru ca impletirea lor izolatoare este foarte rezistenta la radiatiile ultraviolete. Daca se foloseste un fir a carui izolatie nu este rezistenta la razele ultraviolete, atunci se recomanda ondularea captuselii sale exterioare.


Este esential sa verificati cablarea corecta. In momentul conectarii panourilor, nu trebuie sub nici o forma depasite cerintele tehnice pentru curentul admisibil, precum si tensiunea maxima a altor dispozitive. Specificatiile producatorului pentru invertor si regulatorul de incarcare trebuie respectate intocmai. Schema standard este urmatoarea:
- Se conecteaza bateria la controler cu ajutorul conectorilor adecvati si respectand totodata polaritatea;
- Se conecteaza o baterie solara la controler, prin conectori, respectand de asemenea aceeasi polaritate;
- Se conecteaza o sarcina de 12 V la prizele controlerului;
- In situatia in care vrei sa convertesti tensiunea electrica de la 12 la 220 V, atunci un circuit va fi inclus in circuit. Acesta se conecteaza doar la baterie, nu si la controler;
- La iesirea libera a invertorului, se conecteaza aparatele electrice special create pentru o tensiune de 220 V;
- Dupa ce conexiunea a fost realizata, este important sa verifici polaritatea. Totodata, trebuie sa verifici si polaritatea si sa masori tensiunea circuitului deschis al panourilor. Conexiunea este incorecta in situatia in care indicatorul difera de valoarea pasaportului.
- De retinut faptul ca pentru conectarea dispozitivului la sistem, nu este necesara deschiderea cutiei de jonctiune; toti conectorii se gasesc in accesibilitate;
- Pasul final implica impamantarea bateriei solare; sigurantele se instaleaza la jonctiunea dintre baterie, controler si invertor, astfel incat probabilitatea unui scurtcircuit sa fie redusa la maxim.
Kit montaj panouri fotovoltaice
Structura de montaj joaca un rol esential in ceea ce priveste buna functionare a sistemelor fotovoltaice. Un randament si o eficienta energetica excelenta vor fi oferite doar daca echipamentele fotovoltaice sunt amplasate si instalate in mod corect, folosindu-se materiale de calitate superioara.


Kiturile de montaj panouri fotovoltaice sunt special concepute pentru a indeplini cu succes absolut toate conditiile de siguranta, precum si buna functionare a panourilor solare.
Kit de montaj pentru 10 panouri fotovoltaice – in linie – Fotovoltaic-shop
- Sistem de montaj pentru 10 panouri fotovoltaice de 250W
- Potrivit doar pentru acoperisuri inclinate placate cu tigla sau tabla
- Garantat la sarcini de zapada de pana la 2m si vant cu intensitate de pana la 130km/h
- 8 lamele de imbinare profil de aluminiu 40x40mm
- 26.4 ml profil de aluminiu 40x40mm
- 16 suporti inox pentru acoperisuri de tigla
- 16 suruburi M10X25mm
- 16 piulite M10 cu sistem de blocare
- 22 suruburi imbus M8X45mm
- 18 cleme de mijloc de aluminiu
- 4 cleme de capat de aluminiu
- 22 piulite cu profil pentru nut cu filet M8
Pret: 1.915 – 2.500 RON
Kit montaj 4 panouri fotovoltaice – Microgrid
- Special conceput pentru acoperis invelit cu tabla
- Kit complet pentru montarea a 4 panouri fotovoltaice, in pozitie verticala
- 2 bare de 4.1 m lungime care permit fixarea in siguranta a clemelor de prindere
- Garantat la factori externi cum ar fi vantul cu intensitate de pana la 130 km/h sau zapada de pana la 2 m
- 8 buloane din inox
- 8 placi adaptoare din inox
- 8 suruburi din inox M10X25mm
- 8 piulite inox M10 cu sistem de blocare
- 6 cleme de mijoc
- 4 cleme de capat
- 10 piulite cu profil special cu filet M8
- 10 suruburi imbus M8
Pret: 645 – 1.200 RON
Firme montaj panouri fotovoltaice
Atunci cand decizi ca vrei sa achizitionezi un sistem de panouri fotovoltaice, este foarte important sa mai iei in considerare inca un aspect. Montajul acestor panouri se face intotdeaua de catre o echipa specializata si in nici un caz de o persoana care nu stie care este procedura exacta.


Sa nu uitam ca nu trebuie doar montate aceste panouri ci trebuie facute si anumite conexiuni la sistemul deja existent, plus o multime de alte lucruri. De aceea, este esential ca de aceasta procedura sa se ocupe un profesionist. In unele cazuri, poti beneficia de montaj inclus in pretul sistemului, insa alteori este nevoie sa cauti tu o echipa.
Recomandarea noastra ar fi sa achizitionezi un sistem de panouri solare care include si acest serviciu.
Firma instalare panouri fotovoltaice
Pentru ca instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice este o investitie destul de serioasa, este esential sa te asiguri ca alegi solutia cea mai potrivita pentru tine. In prezent, se gasesc o multime de companii care sustin ca ofera cele mai bune servicii de acest gen. Insa, daca te simti confuz datorita numarului mare de oferte, atunci iata cateva aspecte de luat in calcul pentru o decizie corecta.
Compara firmele de montaj – Fa-ti o lista cu firmele din zona ta si noteaza ce anume ofera fiecare dintre acestea. Care sunt avantajele, dar si dezavantajele, in cazul in care acestea exista. Apoi, analizeaza care dintre aceste firme raspunde cel mai bine nevoilor tale.
Solicita mai multe cotatii de pret – Cere cotatii de pret de la cel putin 3 companii care monteaza panouri fotovoltaice. Din nou, compara ceea ce fiecare firma are inclus in pret. In unele cazuri, acest procedeu implica si instalarea de schele, iar asta inseamna ca va trebui sa platesti mai mult.
Adreseaza intrebari – Indiferent de care sunt intrebarile tale, nu iti fie rusine sa le adresezi profesionistului de la firma de montaj. Raspunsurile te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie. Intreaba de garantie, de ce include de fapt lucrarea de montaj, cat va dura, etc.
Solicita referinte – Daca dupa ce ai urmat pasii enumerati mai sus si inca nu esti convins ca firma respectiva este ceea ce ai nevoie, atunci poti cere cateva referinte de la clienti. Daca firma este serioasa, atunci nu ar trebui sa fie nici o problema in a-ti oferi astfel de informatii. Nu uita ca fiecare detaliu conteaza atunci cand vine vorba de alegerea firmei care se va ocupa de instalarea panourilor fotovoltaice.
Fereste-te de companiile cu ’’tactici’’ fortate – Companiile care ofera servicii de calitate foarte buna, nu vor apela niciodata la ’’tactici’’ fortate de vanzari. Daca observi prea multa insistenta din partea unei firme, atunci ai raspunsul clar ca nu este ceea ce iti trebuie. Alege o firma care iti inspira incredere – Alege o echipa de profesionisti in care ai incredere totala. Incearca sa iti asculti si intuitia si cu siguranta vei face cea mai buna alegere.