Un panou fotovoltaic transforma efectiv lumina preluata din razele soarelui direct in energie electrica. Avantajele unui astfel de produs sunt numeroase, motiv pentru care din ce in ce mai multi oameni fac o astfel de alegere.
Panouri Fotovoltaice
In prezent, un numar din ce in ce mai mare de proprietari de locuinte aleg sa achizitioneze panouri fotovoltaice ieftine. De ce? Ei bine, pentru ca astfel pot reduce semnificativ factura de energie electrica si totodata protejeaza mediul inconjurator. Totodata, este important de stiut si faptul ca aceste panouri produc energie electrica inclusiv in sezonul rece. Acest avantaj iti permite sa folosesti energia electrica obtinuta pentru apa calda si incalzire cu ajutorul unui boiler electric.
Pe termen lung, panourile fotovoltaice ofera enorm de multe beneficii. O astfel de investitie este, fara indoiala, una extraordinara. Prin urmare, daca esti in cautarea unei surse de energie alternativa pentru un consum optimizat si doresti totodata sa protejezi mediul inconjurator, opteaza pentru aceste panouri.
Din ce sunt compuse?
Aceste panouri sunt compuse din mai multe celule fotovoltaice conectate electric. In plus, celulele sunt laminate intre folii de acetat de vinil. Nivelul de transparenta este unul inalt, iar foliile sunt acoperite cu sticla cu continut redus de fier. Panourile fotovoltaice sunt extrem de rezistente la intemperii.
Cum functioneaza?
Acestea functioneaza in doi pasi simpli:
1. Preleveaza radiatia radiatia solara pentru ca mai apoi sa o transforme in energie electrica.
2. Celulele fotovoltaice capteaza energia pentru a o transforma in electricitate.
De cate tipuri sunt panourile fotovoltaice?
Exista trei tipuri de panouri fotovoltaice: monocristaline, policristaline, si amorfe. In functie de caracteristicile proiectului, acestea se pot monta fie pe acoperis, pe terase, sau direct pe sol. Fiecare model in parte vine cu un sistem de fixare diferit. In ultimii ani, s-au dezvoltat destul de mult sistemele de montaj integrat in acoperis. Prin urmare, panourile fotovoltaice au inceput sa fie produse cu sisteme de hidroizolatie inclus, transparente sau hibride.
Randamentul acestor produse a crescut destul de mult, ajungand la 20%. Durata de viata este de peste 25 de ani. Este totusi foarte important de retinut faptul ca aceasta este determinata in mare masura de provenienta si calitatea celulelor, tehnologia de lipire a acestora, transparenta sticlei si tehnologia de vidare.
Avantaje
- Capacitatea de captare a energiei solare este foarte mare
- Nu polueaza, ceea ce inseamna ca protejeaza mediul inconjurator
- Ajuta la reducerea costurilor de energie electrica sau de gaze naturale
- Se monteaza foarte simplu si nu necesita o intretinere ulterioara
- Se pot muta pentru ca sunt detasabile
- Nu au nevoie de absolut nici un fel de combustibil pentru a functiona
- Reduc semnificativ arderea carbunilor in centralele electrice
- Se pot monta atat pe acoperisuri cat si pe sol
- Functioneaza cu ajutorul energiei solare, energie care este gratuita si inepuizabila
- Asigura o temperatura confortabila in locuinta, scad umiditatea si ofera o ventilatie excelenta
Panouri Fotovoltaice Monocristaline
Panourile fotovoltaice monocristaline sunt de culoare neagra si sunt extrem de eficiente. Acestea au in componenta lor celule pure de siliciu. Cel mai mare avantaj este acela ca necesita mai putin spatiu. Prin urmare, sunt cea mai buna optiune atunci cand spatiul disponibil pentru montaj este limitat.
Capacitatea instalata este mai mare cu aproximativ 4% decat in cazul panourilor policristaline si cu 10% mai mare decat in cazul panourilor amorfe. Asadar, daca nu dispui de un spatiu de montaj prea mare, atunci aceste panouri sunt solutia ideala pentru tine. Costurile sunt oarecum ridicate pentru bugetul multor oameni, insa investitia este una pe termen lung iar banii pot fi recuperati intr-un timp destul de scurt.
Avantaje
- Nivel extrem de ridicat de eficienta (pana la 20%) deoarece sunt realizate din siliciu de calitate superioara
- Necesita mai putin spatiu pentru instalare
- Produc de pana la 4 ori mai multa electricitate in comparatie cu panourile solare subtiri
- Performanta excelenta la nivelul scazut al luminii solare
- Extrem de durabile cu durata de viata de pana la 25 de ani
- Sunt cu mult superioare panourilor policristaline pe timp de vara
Dezavantaje
- Costul destul de ridicat, insa din punct de vedere financiar reprezinta o investitie de calitate
- Daca sunt acoperite partial de murdarie, umbra sau zapada, circuitul poate fi destul de serios afectat. Insa, solutia este achizitionarea de micro-invertoare in acest caz
- Productia de deseuri este ridicata in timpul procesului de fabricatie
Panouri Fotovoltaice Policristaline
Panourile fotovoltaice policristaline sunt cele mai populare in prezent. Acest lucru se datoreaza pretului accesibil si a performantelor similare panourilor monocristaline. Au in componenta lor celule din siliciu policristalin. Aceste celule, la randul lor, sunt alcatuite din atomi de siliciu care nu sunt orientati uniform dar care formeaza mai multe cristale. Acest lucru este diferit fata de celulele din siliciu monocristalin unde siliciul cristalizeaza in mod uniform intr-o structura cristalina unica.
Prin urmare, celulele de siliciu policristalin au atat o culoare cat si o suprafata neuniforma. Tehnologia acestor panouri s-a imbunatatit odata cu trecerea timpului, astfel ca in prezent eficienta lor este aproximativ egala cu cea a panourilor monocristaline standard. Daca nu ai limitari de spatiu, atunci acestea sunt o optiune excelenta.
Avantaje
- Costul redus
- optiune excelenta daca nu exista limitari de spatiu
- Procesul prin care se obtine siliciul policristalin costa mai putin si este mai simplu
- Durata de viata de minim 25 de ani
- Ofera o performanta aproximativ egala cu cea a panourilor monocristaline
Dezavantaje
- Aspectul nu este unul foarte estetic
Panouri Fotovoltaice Amorfe
Panourile fotovoltaice amorfe sunt relativ noi pe piata si destul de putin utilizate in comparatie cu panourile cu celule din siliciu cristalin. Realizarea celulelor presupune depunerea mai multor straturi succesive de material semiconductor. Acest semiconductor are o grosime de ordinul nanometrilor, ceea ce ajuta la reducerea cantitatii de material utilizat la fabricare. In plus, si costul celulelor scade cu aproximativ 30%.
Randamentul este destul de scazut in comparatie cu panourile cu celule din siliciu cristalin. Acesta variaza intre circa 7% pentru panourile fotovoltaice cu siliciu amorf si circa 13% pentru panourile cu celule CIS/CIGS. Faptul ca sunt destul de flexibile le face sa fie apreciate de un numar din ce in ce mai mare de utilizatori.
Avantaje
- Necesita o cantitate foarte mica de silicon. Siliconul este pe banda, si astfel necesita doar 1% din materialul utilizat pentru fabricarea unei celule solare bazata pe siliciu cristalin
- Substraturile pot fi realizate din materiale ieftine cum ar fi plasticul, sticla, sau otelul inoxidabil
- Sunt foarte flexibile si prin urmare pot fi pozitionate in spatii curbate
Dezavantaje
- Se degradeaza mult mai repede in comparatie cu celelalte doua tipuri de panouri
- Retin mai multa caldura datorita faptului ca sunt aplicate direct pe suprafata
- Este necesar sa acoperi o suprafata mare cu acest tip de panouri pentru a obtine un randament bun de energie electrica
Panouri Fotovoltaice Preturi
Pe masura ce industria solara s-a dezvoltat destul de mult de-a lungul timpului, numarul brand-urilor de panouri fotovoltaice disponibile pe piata a crescut si el. In prezent, exista numeroase marci de panouri fotovoltaice, fiecare dintre aceste cu propriile sale preturi. Insa, la capatul premium al pietei avem trei brand-uri care domina: SunPower, LG Solar si Panasonic. Alaska fotovoltaice este un alt brand extrem de apreciat peste tot in lume.
Pretul variaza in functie de brand, capacitate, marime si de tipul panourilor fotovoltaice. De exemplu, un kit complet pentru panouri fotovoltaice se incadreaza intre sumele de 3.000,00 RON si 10.000,00 RON. Cumparatorii intampina adesea probleme in a lua o decizie. Cum poti spune care dintre aceste marci ofera cea mai buna calitate si performanta?
Pare dificil, insa lucrurile sunt destul de simple daca tii cont de patru criterii importante. Utilizand aceste criterii, poti compara in mod obiectiv diferite panouri fotovoltaice, astfel incat sa iei cea mai buna decizie pentru tine.
- Pret
- Eficienta
- Garantie
- Coeficient de temperatura
Comparatia preturilor
Costurile panourilor fotovoltaice sunt de obicei masurate prin costul de watt. Poti folosi aceasta cifra pentru a afla costul total al unui sistem de panouri fotovoltaice, inmultindu-l cu dimensiunea totala a sistemului. Preturile pentru panourile fotovoltaice LG ajung ajung pana la 1.600,00 RON pentru cele de 390W, cele pentru panourile Panasonic pana la 1.400,00 RON cele de 330W, iar panourile SunPower de 400W costa in jur de 2.500,00 RON.
Comparatia eficientei
Eficienta unui panou fotovoltaic o reprezinta procentul de lumina care loveste panoul si care este mai apoi transformat in energie. Un panou fotovoltaic care are o eficienta mai mare va necesita un spatiu mai mic pentru a atinge o iesire dorita. Standardul industrial in ceea ce priveste eficienta panourilor fotovoltaice este de aproximativ 17%.
Atat Panasonic cat si LG si SunPower au depasit aceasta eficienta cu o marja echitabila. Acest lucru se datoreaza faptului ca panourile lor utilizeaza cele mai performante tehnologii de celule solare. In mod special, SunPower este lider de piata in materie de eficienta, cel mai apreciat produs fiind cel din seria MAXEON 3.
Comparatia garantiei
Aici vorbim de doua tipuri de garantii si anume garantia produsului si garantia puterii. Garantia panoului fotovoltaic acopera produsul in sine daca acesta esueaza ca urmare a unui defect din fabrica sau datorita componentelor de o calitate foarte slaba. Pe de alta parte, garantia de putere este o garantie ca panoul fotovoltaic va produce un anumit procent din puterea sa nominala dupa o anumita perioada de timp.
Toate cele trei marci ofera o garantie a produsului de 25 de ani, in comparatie cu standardul industrial care este de 10 ani. Si in ceea ce priveste garantia puterii, toate cele trei brand-uri isi mentin puterea mult mai bine in comparatie cu panourile solare medii.
Comparatia coeficientului de temperatura
Panourile fotovoltaice produc mai putina energie cu cat acestea devin mai calde. Din acest motiv, coeficientul de temperatura reprezinta un indicator excelent atunci cand vine vorba de alegerea unui panou fotovoltaic care sa reziste foarte bine in conditii reale. Panourile fotovoltaice au cel mai mic coeficient de temperatura. Prin urmare, aceasta marca reprezinta cea mai buna alegere din acest punct de vedere.
Care este cea mai buna alegere in ansamblu?
Ei bine, adevarul este ca fiecare brand ofera o garantie usor diferita, eficienta, cost, si coeficient de temperatura. Insa, daca nu ai un buget limitat si daca spatiul nu reprezinta o problema, atunci poti opta cu incredere pentru o eficienta ceva mai mare cum ar fi SunPower Maxeon-Series.
Pe de alta parte, daca in regiunea in care locuiti temperaturile raman in mod constant destul de ridicate, atunci modulele Panasonic reprezinta solutia ideala. De ce? Pentru ca acestea au un coeficient de temperatura superior. Intre timp, panourile fotovoltaice raman cele mai apreciate pentru ca ofera un raport calitate-pret foarte bun.
Panouri Fotovoltaice 380W – Trifazat – Trifazic
Panourile fotovoltaice 380W imbunatatesc semnificativ eficienta si fiabilitatea. Tehnologia ultra moderna ofera o performanta excelenta de iradiere scazuta dimineata si seara, precum si in zilele inorate. Totodata, promoveaza cresterea productiei de energie a modulului, dar si randamentul global al sistemului solar.
Panourile fotovoltaice 380W ofera o eficienta modul foarte ridicata de 20.54%. In plus, performanta la lumina scazuta este una destul de buna, iar eficienta generarii de energie este imbunatatita. In concluzie, panourile fotovoltaice 380W sunt excelente pentru locuinte. Acestea te ajuta sa protejezi mediul inconjurator in timp ce costurile la energia electrica scad semnificativ. Pur si simplu astfel de avantaje nu au cum sa fie ignorate.
Panouri Fotovoltaice 220W – Monofazat – Monofazic
Panourile fotovoltaice de 220W sunt excelente pentru gardina, camping, si rulote. Modulul cristalin de 220W este utilizat in sisteme off grid, in regiuni unde nu exista energie electrica si fara nici un fel de posibilitate de racordare la retea. Aceste panouri solare fotovoltaice, spre deosebire de panourile solare termice, transforma energia provenita din razele soarelui direct in energie electrica.
Componentele principale sunt celulele solare fotovoltaice. Ca si toate celelalte panouri fotovoltaice de diferite puteri, si acestea ajuta la reducerea semnificativa a facturii la energia electrica. De asemenea, protejeaza mediul inconjurator, ceea ce aduce un beneficiu imens incalzirii globale cu care ne confruntam cu totii.
Sisteme Fotovoltaice
Nevoia oamenilor de a fi independenti din punct de vedere al energiei electrice este din ce in ce mai mare. Acestia isi doresc sa foloseasca surse de energie regenerabila care sa aiba un impact pozitiv asupra mediului inconjurator. Indiferent daca vorbim de zone izolate, de retele publice cu intreruperi de curent, sau de consumatori individuali & industriali care vor sa reduca costurile de energie electrica, aceste sisteme sunt o alegere excelenta pentru un viitor mai verde.
Sistemele fotovoltaice sunt din ce in ce mai populare, ceea ce cu siguranta nu poate decat sa aduca un foarte mare beneficiu planetei noastre, mai ales de cand ne confruntam cu incalzirea globala. Acestea reprezinta o investitie smart de care te poti bucura pentru o foarte lunga perioda de timp.
Cum functioneaza sistemele fotovoltaice?
Sistemele fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica cu ajutorul careia poti alimenta sistemul de incalzire din casa, lumina, si electrocasnicele. De asemenea, poti incarca masina electrica, se pot alimenta masinariile industriale sau chiar si sistemele de irigatii.
Aceste sisteme moderne sunt o sursa de energie regenerabila, cu o durata de viata a echipamentelor de 25-40 de ani. Amortizare investitiei este una foarte rapida iar costurile de intretinere sunt minime. In plus, este important de stiut faptul ca aceste sisteme functioneaza chiar si atunci cand nu este soare afara. Prin urmare, sunt extrem de eficiente pe toata durata anului.
Avantaje
- Pentru ca au o durata de viata mare, sistemele fotovoltaice sunt un avantaj transmisibil
- Asigura independenta energetica si o factura mult mai scazuta la energie
- Poti deveni prosumator si poti beneficia de subventii consistente de la stat prin programele pe care Ministerul Mediului le deruleaza
- Pot fi montate cu succes atat pe locuinte cat si pe cladiri de birouri, hale industriale, parcari publice si private, sere, sau ferme agricole
- Investitia se amortizeaza intr-un timp foarte scurt
- Reprezinta o solutie sigura si prietenoasa cu mediul inconjurator
De cate tipuri sunt sistemele fotovoltaice?
In principal, se gasesc pe piata doua tipuri de sisteme fotovoltaice: sisteme on grid si sisteme off grid. Sistemele fotovoltaice on grid se refera acele panouri fotovoltaice care se conecteaza la reteaua nationala de energie electrica. Pe de alta parte, sistemele fotovoltaice off grid sunt perfecte pentru zonele izolate, unde accesul la reteaua nationala de energie este inexistent.
In ceea ce priveste sistemele on grid, daca energia generata nu este indeajuns, se poate trece pe alimentarea cu energie provenita din reteaua nationala. Totodata, surplusul de energie este livrat catre reteaua nationala, proprietarul primind astfel un tarif clar pentru energia electrica furnizata. Sistemele fotovoltaice off grid livreaza energia electrica in locuinta, iar excedentul din energia produsa este stocat in baterii.
Sistem Fotovoltaic On Grid
Sistemele fotovoltaice on grid sunt acele sisteme inovatoare care transforma energia solara in energie electrica in spatiile conectate la reteaua locala. Aceasta este, fara indoiala, una dintre cele mai eficiente surse de energie regenerabila. Odata montat un astfel de sistem, vei putea reduce semnificativ consumul de energie electrica. Poti face economii de pana la 100% la factura de energie electrica.
Un sistem fotovoltaic on grid utilizeaza panouri fotovoltaice, fie ele monocristaline sau policristaline, pentru conversia energiei solare in curent continuu. Totodata, un invertor on grid este si el folosit astfel incat curentul continuu sa fie transformat mai apoi in curent alternativ. Sistemele fotovoltaice on grid sunt dotate cu un contor bidirectional care distribuie cantitatea de energie neconsumata catre reteaua locala. Cu ajutorul acestor sisteme se poate produce electricitate verde, nepoluanta in propria locuinta.
Avantaje
- Randamentul este de 100% pentru ca mai apoi aceste sisteme fotovoltaice on grid sa functioneze la un randament redus pana la 80%.
- Functionare nepoluanta de de durata (cel putin 25 de ani)
- Panourile se pot extinde ulterior pentru a creste productivitatea
- Sistemele pot fi achizitionate sub forma de kit fotovoltaic
- Costuri de intretinere foarte mici, aproape inexistente
- Se alimenteaza direct cu energie electrica pentru toti consumatorii casnici
- Ajuta la reducerea facturilor de energie electrica
Sistem Fotovoltaic Off Grid
Sistemele fotovoltaice off grid sunt sisteme independente. Acestea nu se racordeaza la o sursa auxiliara de energie electrica. Ele se utilizeaza in locurile in care nu exista posibilitatea racordarii la reteaua de energie electrica. Totodata, este nevoie de un numar mult mai mare de baterii de stocare a energiei pentru a functiona autonom. Componenta sistemelor fotovoltaice off grid este asemanatoare cu cea a solutiilor HIBRID.
Un astfel de sistem inovator ajuta la cresterea valorii unei proprietati. In plus, ajuta si proprietarul sa isi produca propria energie electrica la un pret fix. Astfel, el va fi ferit de cresterile de pret care au loc tot timpul in cadrul furnizorilor locali de electricitate. Sistemul fotovoltaic off grid poate fi montat atat pe acoperis cat si pe sol.
Avantaje
- Contribuie in mod direct la reducerea emisiilor de dioxid de carbon
- alegere excelenta pentru cei care locuiesc in zone in care nu exista posibilitatea racordarii la energie electrica
- Investitie inteligenta pe termen lung
- Excelente pentru constructii izolate precum cabanele, statiile de reglare gaze, cabine de supraveghere, sau puncte de informare turistica
- Pot fi montate cu succes si pe rulote, barci sau vapoare
Kit Panouri Fotovoltaice
Motivele pentru care este o idee foarte buna sa apelezi la energia solara sunt multiple. Energia electrica se scumpeste periodic, iar impactul asupra mediului inconjurator nu este deloc unul pozitiv. Prin urmare, o sursa de energie regenerabila si nelimitata este o optiune foarte inteligenta. Inainte insa de a merge efectiv la cumparaturi, trebuie sa te asiguri ca stii exact ce urmeaza sa cumperi si care este cea mai buna varianta pentru nevoile tale.
Doar asa vei putea lua o decizie finala in cunostinta de cauza care sa iti ofere satisfactie pe termen lung. Un kit de panouri fotovoltaice include sistemul fotovoltaic propriu-zis, incarcatorul solar, invertorul si bateria solara. De asemenea, acesta mai include si cabluri speciale fotovoltaice, un sistem de monitorizare si automatizare, un sistem de impamantare, si o structura de montaj.
Kit Panouri Fotovoltaice 2 KW Pret
Kit fotovoltaic 2 KW – OFF GRID – OUTBACK HIBRID – Distribuitor ENERGIE-ECO
- 8 panouri fotovoltaice policristaline 375W Q-cells
- 1 regulator MPPT Outback Flexmax 80A
- 1 invertor Outback Hibrid continuu
- 4 acumulatori
- functie de incarcare a acumulatorilor direct de la generator
- functie self-consumption, Grid-sell, Grid Zero si Back-up
- functie de monitorizare on-line a sistemului cu ajutorul OpticsRE
Ideal pentru: locuinte permanente, ferme in regim off-grid si grid-interactiv, si case de vacante.
Pret: 26.050 -35.000 RON
Kit fotovoltaic 2 KW on grid – Distribuitor ROINSTAL
- 8 panouri fotovoltaice policristaline
- 1 invertor solar monofazat cu injectare in retea
Ideal pentru: locuinte permanente.
Pret: 16.900 – 25.000 RON
Kit Panouri Fotovoltaice 3 KW Pret
Kit fotovoltaic 3 KW – OFF GRID – OUTBACK HIBRID – Distribuitor ENERGIE-ECO
- 8 panouri fotovoltaice policristaline 390W Q-cells
- 1 regulator MPPT Outback Flexmax 80A
- 1 invertor Outback Hibrid
- 8 acumulatori
- 1 unitate monitorizare si control
- functie de incarcare direct de la generator
- functie de monitorizare on-line prin intermediul OpticsRE
- functie self-consumtion, Grid-sell, Grid Zero si Back-up
Ideal pentru: ferme off-grid si grid-interactiv, case de vacante si locuinte permanente.
Pret: 17.000 – 26.000 RON
Kit fotovoltaic 3 KW – Invertor Hibrid 3000 cu stocare baterii
- 8 panouri fotovoltaice mono
- 1 invertor AZO solar hibrid
- 2 acumulatori cu gel
- 1 cablu solar rosu
- 1 cablu solar negru
- 1 cablu punte pentru acumulatori
- 1 cablu curent de la baterie la invertor
Ideal pentru: locuinte permanente.
Pret: 16.400 – 25.500 RON
Kit Panouri Fotovoltaice 4 KW Pret
Kit fotovoltaic 4 KW – OFF GRID – OUTBACK HIBRID – Distribuitor ENERGIE-ECO
- 12 panouri fotovoltaice policristaline 390W Q-cells
- 1 regulator de incarcare
- 1 invertor Outback Hibrid
- 2 acumulatori Professional Lithium Ion
- functie de incarcare direct de la generator
- functie self-consumption, Grid-sell, Grid Zero si Back-up
Ideal pentru: case de vacante, locuinte permanente, ferme in regim off-grid si grid-interactiv.
Pret: 24.000,00 – 28.000 RON
Kit fotovoltaic 4 KW cu invertor on-grid – Distribuitor ESOLAR
- 16 panouri fotovoltaice policristaline
- 1 invertor solar monofazat cu injectare in retea
Ideal pentru: destinatii industriale
Pret: 19.840 – 26.000 RON
Kit fotovoltaic 4 KW cu invertor on grid – Distribuitor ROINSTAL
- 16 panouri fotovoltaice policristaline
- 1 invertor solar monofazat cu injectare in retea
Ideal pentru: sisteme rezidentiale.
Pret: 26.600,00 – 35.000 RON
Kit Panouri Fotovoltaice 5 KW Pret
Kit fotovoltaic 5KW cu invertor hibrid outback VFXR – Distribuitor ENERGIE-ECO
- 14 panouri fotovoltaice policristaline 390W Q-cells
- 1 regulator de incarcare MPPT Outback Flexmax 100A
- 1 invertor Outback Hibrid
- 8 acumulatori Profesional NorthStar
- 1 unitate monitorizare si control Mate3s si Hub4
- functie de incarcare direct de la generator
- functie de monitorizare on-line
- functie self-consumtion, Grid-sell, Grid Zero si Back-up
Ideal pentru: locuinte permanente, ferme in regim off-grid si grid-interactiv, case de vacanta.
Pret: 34.000 – 45.000 RON
Kit fotovoltaic Invertor 5 KW off grid hibrid solar – Distribuitor PEDAVO
- 4 panouri fotovoltaice
- 1 controler de incarcare
- functie pornire generator auxiliar in cazul in care reteaua nu este activa si bateriile sunt consumate
- 1 modul de incarcare 3 trepte
- Operatie prioritate dubla selectabile / AC vs modul DC
- Ecran LCD programabil
- 4 acumulatori gel AGM 12V 82Ah
Ideal pentru: locuinte permanente
Pret: 10.000 – 15.000 RON
Kit Panouri Fotovoltaice 7 KW Pret
Kit fotovoltaic 7 KW – OFF GRID – Distribuitor ENERGIE-ECO
- 24 panouri fotovoltaice policristaline 295W Q-cells
- 2 regulatoare MPPT SIC50
- 1 invertor continuu
- 24 acumulatori Profesional FXM Germania
- functie de incarcare direct de la generator
- posibilitate monitorizare on-line si integrare multi-cluster
- functie self-consumtion, Grid-sell si Back-up
Ideal pentru: situatii neprevazute in locatii care functioneaza in regim de pensiune.
Pret: 36.000 – 43.000 RON
Kit fotovoltaic on grid 7 KW trifazat – Distribuitor ENERGY MARK
- 22 panouri fotovoltaice Luxor 340 Wp monocristaline
- 1 invertor Fronius Symo
- Fronius Smart Meter 63A-3
- Cabluri, conectori, papuci
- Sigurante, descarcatoare
Ideal pentru: locuinte permanente
Pret: 34.749 – 45.000 RON
Kit Panouri Fotovoltaice 8 KW Pret
Sistem fotovoltaic 8 KW – Distribuitor ENERGIE-ECO
- 27 panouri fotovoltaice policristaline 295W Q-cells
- 2 regulatoare de incarcare MPPT Outback Flexmax FM80A
- 1 invertor Outback hibrid GS7048E 7kW continuu
- functie de incarcare a acumulatorilor atat de la retea cat si de la generator
- functie de monitorizare on-line
- functie self-consumtion, Grid-sell, Grid-Zero si Back-up incorporate
Ideal pentru: locuinte permanente, ferme in regim off-grid dar si in regim grid-interactiv, case de vacante, etc.
Achizitia unui astfel de produs se realizeaza in urma dimensionarii corecte impreuna cu un specialist. Insa, poate ajunge pana la 40.000 RON.
Kit fotovoltaic 8 KW – Distribuitor ENERGYCOM
- 20 bucati panouri solare 400 Wp monocristaline
- 1 invertor IMars, 10KW, 2 MPPT, trifazic
- 7 kituri structura metalica pentru acoperis inclinat, realizat din tabla ondulata
- 1 set de mufe MC4 si alte materiale mici
- 100 ml cablu solar
- 1 tablou electric DC, complet echipat pentru curent continuu
- 1 tablou electric AC, complet echipat pentru curent alternativ
- 1 cutie contor IP 65
Ideal pentru: locatii izolate care functioneaza in regim de pensiune.
Pret: 43.695 – 55.000 RON.
AFM Casa Verde
Programul ’’Casa Verde’’ este un program care se realizeaza la nivel national. Prin aceasta initiativa, statul doreste sa motiveze persoanele fizice sa cumpere si sa instaleze panouri fotovoltaice Casa Verde. Suma subventionata de stat poate ajunge chiar si pana la 20.000 de lei. In general, aceasta reprezinta 90% din valoarea lucrarii. Restul de 10% este suportat de catre beneficiar.
Cu siguranta o astfel de initiativa este una care aduce beneficii extraodinare, atat statului cat si celui care decide sa monteze afm fotovoltaice. Insa, de departe, avantajul cel mai mare este acela ca astfel putem ajuta la protejarea mediului inconjurator, mai ales de cand incalzirea globala reprezinta o problema destul de serioasa pentru planeta noastra.
Ce trebuie sa faci pentru a obtine aceasta subventie?
In prima faza, trebuie sa apelezi la un instalator validat de Administratia Fondului de Mediu cu un dosar care sa includa o serie de documente. Acestea sunt: o cerere de finantare tehnoredactata, extras de carte funciara, copie act de identitate, rezultat pentru dreptul de proprietate si dovada ca nu exista nici un fel de restante la taxe si impozite. De asemenea, trebuie sa obtii acordul de la distribuitorul tau de energie electrica, nu mai tarziu de 90 de zile.
Ce avize trebuie sa obtii pentru a monta panourile fotovoltaice?
Pentru instalarea unor panouri fotovoltaice pentru uz casnic, ai nevoie de cateva avize. Iata care sunt acestea:
- Certificatul de urbanism
- Acordul de mediu si avizul de mediu
- Avizul de la Inspectoratul de Stat in Constructii
- Avizul de Salubritate
- Avizul ISU emis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta
- Avizul de telefonizare
- Avizul de amplasament furnizor energie electrica
- Avizul tehnic de racordare
- Autorizatia de construire
- Licenta de producere si acreditare a energiei electrice emisa de ANRE
- Certificatul de racordare emis de operatorul de distributie electrica
Care sunt criteriile de eligibilitate?
- Este necesar ca solicitantul sa indeplineasca anumite conditii:
- Domiciliul din actul de identitate este pe teritoriul Romaniei
- Solicitantul este persoana fizica
- Solicitantul este proprietar/coproprietar al imobilului (teren+constructie) pe care se va implementa sistemul de incalzire pentru care este solicitata finantarea
- Solicitantul nu are obligatii restante la bugetul de stat
- Solicitantul nu a fost condamnat pentru orice fel de infractiuni impotriva mediului
- Nu mai exista o alta finantare in cadrul aceluiasi program Casa Verde voltaice pentru acelasi imobil
Tigle Fotovoltaice
Dorinta de a produce energie verde a condus la o dezvoltare foarte mare a energiei fotovoltaice. Prin urmare, instalarea unor tigle fotovoltaice pe acoperisul cladirilor este o practica din ce in ce mai populara in ziua de azi. Aceste tigle sunt special create astfel incat sa se potriveasca excelent cu restul tiglelor existente.
Ele sunt un fel de mini panouri solare care produc energie electrica din razele soarelui. Tiglele fotovoltaice sunt aprobate de guvern si se pot instala cu usurinta in locul acelor sisteme de energie regenerabila traditionale. O astfel de investitie este una inteligenta, de durata, si care ofera o multime de avantaje.
Cum functioneaza?
Ei bine, tiglele fotovoltaice nu functioneaza deloc diferite fata de panourile solare. Acestea sunt tigle ceramice, in a caror componenta se regasesc celule solare. In momentul in care celulele solare sunt expuse la lumina, genereaza energie electrica. Diferenta dintre aceste tigle si panourile solare este ca tiglele fotovoltaice sunt create sa functioneze ca si parte din acoperisul casei. Pe de alta parte, panourile fotovoltaice se monteaza fie deasupra acoperisului deja existent fie pe structuri construite special.
De cate tipuri sunt tiglele fotovoltaice?
Exista mai multe tipuri de tigle fotovoltaice pe piata la momentul actual. Iata care sunt acestea:
Tigle fotovoltaice cu celule solare – In interiorul tiglelor fotovoltaice cu celule solare sunt introduse panouri fotovoltaice care sunt protejate cu sticla. Astfel, rezistenta la agentii atmosferici creste semnificativ.
Tigle fotovoltaice cu placi solare – Aceste modele sunt placi cu teracota care au o forma curbata. Partea superioara a suprafetei placilor este acoperita cu foi flexibile de siliciu amorf.
Tigle fotovoltaice transparente – Tiglele fotovoltaice transparente pot fi din sticla, policarbonat sau PVC, si permit luminii solare sa treaca pana la 90%.
Tigle termice – Aceste tigle sunt realizate din caramida si sunt special concepute pentru a produce apa calda menajera. Tiglele termice sunt echipate cu tuburi de vid si un colector de cupru.
Cum se monteaza
Tiglele fotovoltaice pot fi montate atat pe suprafete plane cat si pe suprafete curbate. Montajul se realizeaza fie prin fixare mecanica fie prin vulcanizare. Partea de automatizare se realizeaza de catre un inginer electrician, iar montajul propriu-zis de catre o firma specializata.
Avantaje
- Protejeaza mediul inconjurator
- Sunt mult mai durabile decat panourile solare traditionale
- Extrem de rezistente si fiabile
- Sunt putin vizibile si prin urmare reprezinta o optiune foarte buna din punct de vedere estetic
- Valoarea locuintei tale creste daca utilizezi o tehnologie mai avansata si mai durabila precum tiglele fotovoltaice
- Surplusul de energie electrica este stocat intr-o baterie de acumulatori
- Reprezinta o solutie perfecta pentru cladirile noi
- Ajuta la gasirea unor solutii excelente pentru reducerea spatiului utilizat de pe acoperis
- Procesul de montare este simplu si rapid
Dezavantaje
- Costul destul de crescut in comparatie cu panourile solare traditionale
- Eficienta mai slaba pentru ca este nevoie de mai multe tigle pentru a ajunge la performanta pe care o ofera un singur panou solar
Cat Produce un Sistem Fotovoltaic?
Daca decizi sa instalezi un sistem fotovoltaic pentru locuinta ta de 3KW, atunci trebuie sa stii ca acesta va genera o energie totala de aproximativ 4.000 kWh pe un an intreg. Vorbim de mai mult de 330 kWh/luna. Insa, trebuie luat in considerare faptul ca productia de energie electrica va varia in functie de anotimp.
Pe durata verii, un astfel de sistem poate produce pana la 480 kWh/luna. Pe de alta parte, pe durata iernii, sistemul fotovoltaic poate produce aproximativ 150 kWh/luna. In cazul in care nu doresti sa beneficiezi de finantare ci vrei sa instalezi singur un astfel de sistem, atunci investitia initiala va fi recuperata in aproximativ 10 ani.
Invertor Panouri Solare
Invertorul de panouri solare joaca un rol foarte important. Functia principala a acestuia este aceea de a modifica puterea de curent continuu la curentul alternativ. Totodata, invertorul permite monitorizarea sistemului de panouri solare astfel incat operatorii sistemului sa poata analiza functionarea acestuia. Daca vrei sa achizitionezi un sistem de panouri solare, atunci este recomandat sa acorzi o atentie deosebita tipului de invertor instalat.
Dupa sistemul de panouri fotovoltaice pret in sine, invertorul este cel mai important echipament. Cu ajutorul acestuia se pot obtine informatii analitice pentru identificarea operatiunilor si pentru intretinerea necesara atunci cand este nevoie de remedierea anumitor probleme. Prin urmare, este o componenta mai mult decat esentiala a unui sistem de panouri solare.
De cate tipuri sunt invertoarele solare?
Invertor de siruri – Acesta este aranjat sub forma unui sir. Mai multe siruri sunt aliate unui astfel de tip de invertor. Fiecare sir in parte detine puterea de curent continuu atunci cand vorbim de transformarea curentului continuu in curent alternativ. Acest tip de invertor este excelent pentru instalatiile in care panourile solare sunt dispuse pe un singur plan. Astfel, acesta ajuta la evitarea orientarii in directii diferite.
Invertor central – Invertorul central este legat de invertorul de siruri, insa este ceva mai mare si poate suporta siruri suplimentare de panouri fotovoltaice. Sirurile sunt aliate intr-o cutie generala de combinare. Acest lucru permite puterii de curent continuu sa se indrepte catre invertorul de mijloc. In general, invertoarele centrale nu se utilizeaza in locuinte ci mai degraba in intalatiile comerciale uriase sau in fermele solare la scara utilitara.
Microinverters – Acestea invertoare sunt folosite atat in scopuri comerciale cat si in scopuri rezidentiale. Un astfel de invertor este montat pe fiecare panou in parte si are ca scop modificarea puterii DC la AC exact la panou. Prin urmare, nu mai este nevoie de un invertor de tip sir. Microinverters monitorizeaza excelent functia fiecarui panou si ajuta la transmiterea unei cantitati mai mare de energie atunci cand vorbim de o situatie de umbra incompleta.
Avantaje
- Ajuta la economisirea banilor prin reducerea facturilor la energie electrica
- Imputernicesc intreprinderile mici, reducand nevoile si cerintele de energie
- Schimba curentul continuu in curent alternativ, iar aceasta reprezinta o sursa fiabila de energie
- Scade efectul de sera, precum si schimbarile bruste de vreme
- Se configureaza foarte simplu si sunt mai convenabile in comparatie cu generatoarele
- Intretinerea este foarte usoara
Dezavantaje
- Sunt costisitoare
- Necesita un spatiu de instalare destul de mare
- Este necesara lumina solara pentru a genera suficienta energie electrica
- Este nevoie de o baterie pentru o buna functionare pe timpul noptii
Baterii Panouri Solare
Toate sistemele de panouri fotovoltaice au nevoie de o baterie solara pentru inmagazinarea surplusului de energie. Aceasta baterie / acumulator nu doar stocheaza energia produsa, ci reprezinta si un mecanism prin care se poate economisi o suma destul de mare de bani in ceea ce priveste factura de curent. Alegerea unei baterii de panouri solare poate fi destul de confuza pentru multi cumparatori, mai ales daca acestia nu sunt foarte bine informati.
Tocmai de aceea este foarte important sa te documentezi foarte bine inainte de a merge efectiv la cumparaturi. Exista cativa factori de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o baterie pentru sistemul tau de panouri solare. Iata care sunt acestia:
- Capacitatea de stocare
- Puterea bateriei
- Adancimea de descarcare
- Eficienta de convertire si stocare
- Durata de viata a bateriei
- Producatorul
- Review-urile clientilor
- Respectarea cerintelor de siguranta pe intreaga durata a fabricarii si a exploatarii
De cate tipuri sunt bateriile de panouri solare?
Dintre toate variantele de baterii de panouri solare disponibile pe piata, cele mai comune sunt cele realizate din plumb-acid si cele cu litiu-ion.
Bateriile din plumb-acid – Aceste tipuri de baterii se gasesc in mai multe variante, insa cele care sunt potrivite pentru panourile solare sunt cele sigilate. Bateriile sigilate pot fi de doua tipuri: AGM si Gel. Ambele sunt alegeri populare pentru sistemele de panouri foto voltaice.
Bateriile cu litiu-ion – Acestea au o durata de viata mai mare, cu cicluri cuprinse intre 3000 si 5000 de cicluri de incarcare. Bateriile cu litiu-ion se intalnesc adesea in sistemele moderne de stocare a energiei solare. Acestea au o putere mai crescuta si curent mai mic si de asemenea o adancime de descarcare mult mai mare. Dezavantajul este acela ca tehnologia avansata presupune si costuri de productie mai ridicate, astfel ca pretul lor este destul de mare.
Montaj Panouri Solare
In ceea ce priveste montajul panourilor solare, cea mai buna solutie este sa colaborezi cu profesionisti. Acestia cunosc foarte bine aceasta tehnologie si sunt foarte bine instruiti, astfel ca te vei putea bucura de un rezultat excelent. Un profesionist care stie cu exactitate ce face, iti poate majora rata de absorbtie a razelor solare prin amplasarea panourilor fotovoltaice in pozitii corecte.
De asemenea, poate prelungi durata de viata a intregului sistem fotovoltaic prin asigurarea ca totul este realizat de la inceput pana la final, fix asa cum trebuie. Procesul de instalare dureaza aproximativ 3 zile. Primul pas este pregatirea acoperisului pentru ca mai apoi sa se aplice politele metalice pe care se vor monta panourile. Pasul urmator este montarea efectiva a panourilor fotovoltaice pe acoperis. Apoi, pasul final este conectarea panourilor la reteaua electrica a cladirii.