Boom-ul Australiei al energiei solare pe acoperis si al energiilor regenerabile la scara larga se estompeaza pe masura ce investitorii isi pierd increderea, lipsa de coordonare a guvernului Morrison fiind partial de vina, potrivit Clean Energy Council.

Avertismentul vine in timp ce industria a marcat cel mai recent an record pentru fermele solare, eoliene si solare de uz casnic si bateriile mari. Ponderea energiei regenerabile in furnizarea de energie electrica a ajuns la 32,5%, dublandu-se din 2017, a spus consiliul in raportul sau anual.

In 2021, capacitatea de energie curata a crescut cu 6,3 gigawati, sau de aproximativ patru ori mai mare decat a centralei electrice pe carbune Liddell a AGL. Centrala electrica Liddell va inchide vineri prima dintre cele patru unitati, inainte de inchiderea completa programata pentru aprilie 2023.

Energiile regenerabile genereaza acum de 1,6 ori energie electrica utilizata de gospodariile australiene, a spus consiliul. Numai anul trecut, alte 400.000 de case au cumparat panouri solare, adaugand 3,3 GW, al cincilea an consecutiv cu o noua capacitate record.

De asemenea, stocarea a avut un „an revolutionar”, cu 30 de baterii la scara mare care au o capacitate combinata si o durata de stocare de 921 de megawati sau 1.169 de megawati-ora in constructie la sfarsitul anului trecut.

Raportul a vizat si guvernul Morrison. Acesta a spus ca „politica climatica tulbure a Australiei a facut unele progrese in 2021”, tara angajandu-se sa emita zero emisii nete de carbon pana in 2050, dar guvernul nu a reusit pana acum „sa sustina tinta cu politici semnificative [care arata] ca conducerea sa ramane gresita. ”.

Directorul executiv al consiliului, Kane Thornton, a declarat ca bugetul din aceasta saptamana a sporit dezamagirea, cu „lipsa sa de viziune, lipsa politicilor concrete si a angajamentelor de sprijinire a tranzitiei” catre o economie cu emisii scazute de carbon.

Thornton a spus ca tranzitia necesita conducere si coordonare nationala, in special pentru noile transmisii, pentru a se asigura ca finantarea si aranjamentele de reglementare sunt aliniate.

Ca urmare a lipsei de conducere, 2021 ar putea marca de ceva timp punctul culminant al proiectelor la scara de utilitate, a spus el.

Nivelul angajamentului financiar pentru proiecte noi a scazut cu mai mult de 17% de la 4,5 miliarde de dolari in 2020 la 3,7 miliarde de dolari anul trecut, ceea ce inseamna ca mai putine intreprinderi vor fi finalizate in acest an si anul viitor.

Thornton a spus ca statele „faceau cat de mult pot in majoritatea cazurilor, dar nu sunt bine coordonate”. „Probabil ca acest lucru apare cel mai semnificativ in transmisie, unde deseori vorbiti despre proiecte peste granitele statului.”

Un purtator de cuvant al ministrului energiei, Angus Taylor, a declarat ca de ani de zile consiliul prognozeaza un colaps al investitiilor in energie regenerabila.

„Australienii continua sa demonstreze ca Consiliul pentru Energie Curata se inseala”, a spus purtatorul de cuvant. „Adevarul este ca au fost investitii de peste 40 de miliarde de dolari in surse regenerabile in Australia din 2017.”

Desi consiliul nu sustine nicio parte a politicii sau cealalta, politica Muncii „Recablarea natiunii”, inclusiv 20 de miliarde de dolari investiti pentru a imbunatati transmisia, a fost „exact tipul de politica” necesara pentru a gestiona tranzitia retelei, a spus Thornton.

Purtatorul de cuvant al Muncii pentru clima, Chris Bowen, nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

  • Inscrieti-va pentru a primi in fiecare dimineata un e-mail cu cele mai importante articole de la Guardian Australia

Inscrieti-va pentru a primi cele mai importante povesti de la Guardian Australia in fiecare dimineata

Liderul Verzilor, Adam Bandt, a dat vina pe ambele partide majore pentru incetinirea investitiilor.

„Prin sprijinirea atat de puternica a mai multor carbune si gaz, liberalii si laburistii au blocat conducta pentru energie solara si eoliana”, a spus Bandt. „Regenerabilele pot castiga din pret, dar nu daca [ambele parti] continua sa foloseasca banii publici pentru a sustine carbunele si gazul”.

Din cei 9.331 MW de proiecte de anvergura, fie in constructie, fie pentru care s-au angajat financiar, aproximativ jumatate se aflau numai in NSW, atragand peste 9 miliarde de dolari si generand aproape 21.000 de locuri de munca. Statul condus de coalitie a deschis cinci zone de energie regenerabila pentru a stimula investitiile.

Victoria si Queensland au atras fiecare aproximativ 3,55 miliarde de dolari in proiecte fie in constructie, fie pentru care companiile s-au angajat.

Thornton a spus ca ritmul energiei solare pe acoperis da, de asemenea, semne de incetinire in 2022.

Preturile mai mari ale energiei, declansate partial de invazia rusa a Ucrainei, ar putea oferi un „semnal pozitiv” pentru consumatori si pentru companii sa renunte la combustibilii fosili.

„Aici, in Australia, nu exista nicio indoiala ca acele preturi mai mari la electricitate si benzina reprezinta un stimulent pentru intreprinderi si gospodarii sa treaca la surse regenerabile si sa treaca la vehicule electrice”, a spus Thornton.