Estimam ca o casa tipica are nevoie de intre 20 si 24 de panouri solare pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrica. Formula reala pentru a afla de cate panouri solare aveti nevoie poate fi gasita prin dimensiunea sistemului impartita la raportul de productie, impartit la puterea panoului.

Numarul real pe care va trebui sa-l instalati depinde de factori precum locatia geografica, eficienta panoului, puterea nominala a panoului si obiceiurile dvs. personale de consum de energie. Important este ca numarul de panouri solare de care aveti nevoie pentru casa dvs. influenteaza direct pretul pe care il platiti pentru solar. Desi raspunsul nu este intotdeauna simplu, am adunat cateva exemple de cazuri pentru a va ajuta sa intelegeti, la un nivel inalt, de cate panouri solare aveti nevoie pentru a instala o retea solara eficienta.

Cate panouri solare alimenteaza o casa? Recomandari cheie


  • O casa medie are nevoie de intre 20 si 24 de panouri solare pentru a compensa complet facturile de utilitati cu solar.
  • Numarul de panouri solare de care aveti nevoie depinde de cativa factori cheie, inclusiv locatia geografica si specificatiile individuale ale panourilor .

Cum sa calculezi de cate panouri solare ai nevoie

Pentru a calcula de cate panouri solare aveti nevoie, trebuie sa impartiti dimensiunea totala a sistemului la raportul de productie la puterea panoului. Calcularea de cate panouri solare veti avea nevoie pentru a satisface toate nevoile dvs. de energie depinde de mai multi factori. Cel mai simplu mod de a afla de cate panouri veti avea nevoie este sa utilizati Calculatorul nostru Solar. Introducand adresa dvs. si factura lunara estimata de energie, facem toate calculele pentru dvs., astfel incat sa puteti lua o decizie in cunostinta de cauza. Daca doriti sa faceti aceste calcule pentru dvs., am explicat formula noastra de mai jos pentru a va ajuta.

Puteti calcula de cate panouri solare aveti nevoie tinand cont de trei factori principali:

  • Consumul anual de energie electrica
  • Puterea panoului solar
  • Ratele de productie

Formula pe care am folosit-o pentru a estima numarul de panouri solare de care aveti nevoie pentru a va alimenta casa depinde de acesti factori cheie. Iata ipotezele pe care le-am facut si cum ne-am facut calculele:

Consumul anual de energie electrica

Consumul anual de energie electrica este cantitatea de energie si electricitate pe care o utilizati in casa dvs. pe parcursul unui an intreg. Masurat in kilowati-ora (kWh), acest numar este influentat de aparatele din casa ta care folosesc electricitate si de cat de des le folosesti. Frigiderele, unitatile de aer conditionat, micile electrocasnice de bucatarie, luminile, incarcatoarele si multe altele folosesc electricitate.

O gospodaria foloseste in medie 10.715 kWh de electricitate pe an, asa ca vom folosi acest numar ca sistem ideal de panouri solare sau dimensiunea retelei solare, ceea ce ar insemna ca ati putea compensa 100% din consumul de energie electrica si factura de utilitati cu panouri solare (in practica, nu este asa de ingrijit, dar suportati-ne aici). Daca sunteti interesat sa obtineti un numar mai exact bazat pe consumul personal de energie, verificati facturile de utilitati de anul trecut pentru a afla cata energie electrica ati folosit. Odata ce aveti acest numar, nu ezitati sa-l conectati in ecuatiile de mai jos.

Puterea panoului solar

Cunoscuta si sub denumirea de puterea nominala a unui panou solar, puterea panoului este productia de energie electrica a unui anumit panou solar in conditii ideale. Puterea este masurata in wati (W), iar majoritatea panourilor solare se incadreaza in intervalul de putere de 250 – 450 W. Vom folosi 340 W ca panou mediu in aceste calcule, deoarece majoritatea celor mai populare panouri solare de pe Piata SunUp.ro sunt de cel putin 340 W.

Ratele de productie

Raportul de productie al unui sistem de panouri solare este raportul dintre productia de energie estimata a unui sistem in timp (in kWh) si dimensiunea reala a sistemului (in W). Aceste numere nu sunt aproape niciodata 1:1 – in functie de cata lumina solara va primi sistemul dumneavoastra (care se bazeaza in principal pe locatia dvs. geografica), raportul de productie se va schimba in consecinta. 

De exemplu, un sistem de 10 kW care produce 14 kWh de energie electrica intr-un an are un raport de productie de 1,4 (14/10 = 1,4) – acesta este un raport de productie complet realist de vazut in lumea reala. In Romania, ratele de productie sunt de obicei intre 1,3 si 1,6, asa ca vom folosi aceste doua numere ca estimari maxime si scazute pentru calculul nostru.

Avem cele trei ipoteze ale noastre principale (utilizarea energiei, puterea panoului solar si rapoartele de productie) – acum cum se traduc acele cifre intr-un numar estimat de panouri solare pentru casa ta? Formula arata astfel:

Numarul de panouri = dimensiunea sistemului / raportul de productie / puterea panoului

Introducand numerele noastre de sus, obtinem:

Numar de panouri = 10.715 kW / 1,3 sau 1,6 / 340 W

…ceea ce ne ofera intre 20 si 24 de panouri intr-o matrice solara, in functie de raportul de productie pe care il folosim (20 pentru un raport de 1,6 si 24 pentru un raport de 1,3). Deci, 20 de panouri la 340 W fiecare rezulta intr-o dimensiune totala a sistemului de aproximativ 6,8 kW !

Principalele consideratii pentru a determina cat de multe panouri fotovoltaice solare aveti nevoie

Calculul de cate panouri solare aveti nevoie se poate face cu cele trei intrari de mai sus, dar sapat mai adanc, exista multi mai multi factori in joc in determinarea dimensiunii dvs. ideale a sistemului de panouri solare. Intelegerea ratelor de productie, a relatiei dintre dimensiunea sistemului si numarul de panouri si impactul dimensiunii casei pot fi toate importante atunci cand va proiectati configuratia ideala a panourilor solare.

Cati kWh pot produce panourile solare? 

Cantitatea de putere (kWh) pe care o poate produce sistemul dvs. de energie solara depinde de cat de multa expunere la soare primeste acoperisul dvs., ceea ce, la randul sau, creeaza raportul de productie. Cantitatea de lumina solara pe care o primiti intr-un an depinde atat de locul in care va aflati in tara, cat si de ce perioada a anului este. In oricare locatie, veti putea produce suficienta energie pentru a va acoperi nevoile de energie si veti lua ramas bun de la facturile de utilitati – daca locuiti intr-o zona care primeste mai putine ore de varf de lumina solara, va trebui doar sa aveti un solar mai mare. sistem array instalat la tine acasa. Astfel, rapoartele de productie difera in functie de locatia geografica, iar un raport de productie mai mic (din cauza luminii solare mai putine) inseamna ca veti avea nevoie de mai multe panouri solare pentru a obtine cantitatea de energie de care aveti nevoie.

Iata un exemplu: doua gospodarii de dimensiuni comparabile din 2 orase consuma cantitatea medie de electricitate pentru o gospodarie, care este de 10.715 kWh anual, asa cum sa mentionat mai sus. Gospodaria are nevoie de un sistem de aproximativ 6,8 kW pentru a acoperi 100% din necesarul de energie. Prin comparatie, gospodaria comparabila din alt oras are nevoie de un sistem de aproximativ 8,2 kW pentru a-si acoperi nevoile de energie. Sistemele de panouri solare sunt mai mici decat sistemele de panouri solare din alt oras, dar sunt capabile sa produca aceeasi cantitate de energie deoarece sunt expuse la mai multe ore de varf de lumina solara in fiecare an. Proprietarii de case din zonele mai putin insorite pot compensa aceasta diferenta pur si simplu folosind panouri mai eficiente sau marind dimensiunea sistemului lor de energie solara, rezultand putin mai multe panouri solare pe acoperisul lor.

De cate panouri solare aveti nevoie pentru anumite dimensiuni de sistem?

In exemplul nostru lung de la inceputul acestei piese, am stabilit ca un sistem de 6,8 kW ar acoperi probabil consumul mediu de energie pentru o gospodarie daca locuiti intr-o zona cu un raport de productie de 1,6, care ar putea fi un numar realist pentru case. in majoritatea partilor. 

Sa extindem asta putin mai departe si sa ne uitam la cateva exemple. In tabelul de mai jos, am compilat cateva estimari ale panourilor solare pentru dimensiunile comune ale sistemelor vazute pe Piata SunUp.ro. Din nou, marele avertisment aici este ca folosim 1,6 ca raport de productie ales. Pentru cumparatorii, acest lucru ar putea fi de fapt realist, dar pentru oamenii din nord-est sau zonele cu mai putin soare, aceste estimari ar putea fi putin ridicate in ceea ce priveste productia si scazute in ceea ce priveste numarul de panouri necesare.

Numarul de panouri solare necesare pentru anumite dimensiuni ale sistemului

Dimensiunea sistemului, Numarul de panouri fotovoltaice necesare, Productie anuala estimata

Putere: 3 kWp = 7 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 15mp, productie anuala 3800 kWh

Putere: 5 kWp = 12 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 26mp, productie anuala 6300 kWh

Putere: 6 kWp = 14 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 30mp, productie anuala 7600 kWh

Putere: 8 kWp = 18 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 40mp, productie anuala 10200 kWh

Putere: 10 kWp = 23 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 50mp, productie anuala 12700 kWh

Putere: 12 kWp = 27 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 60mp, productie anuala 15300 kWh

Putere: 15 kWp = 34 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 75mp, productie anuala 19100 kWh

Putere: 20 kWp = 45 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 99mp, productie anuala 25500 kWh

Putere: 30 kWp = 67 panouri fotovoltaice / suprafata necesara pentru instalare 148mp, productie anuala 38300 kWh

Meci patrati de sisteme de panouri solare de diferite dimensiuni

Panouri de dimensiune a sistemului 300 W, 340 w, 360 w, 400 w, 450 W

Poate unul dintre cele mai dificile aspecte ale dimensionarii unui panou solar este estimarea cantitatii anuale de energie consumata pentru gospodaria dvs. O serie de produse de consum mai mari sau suplimente va pot schimba in mod semnificativ cerintele anuale de kWh si pot afecta foarte mult de cate panouri veti avea nevoie. De exemplu, daca utilizati aer conditionat centralizat sau alimentati o piscina incalzita in curtea dvs., dimensiunea panoului solar ar putea fi modificata drastic. Pentru a intelege dimensiunea de care veti avea nevoie, ar trebui sa evaluati impactul energetic al diferitelor produse pe care le detineti sau pe care le aveti in vedere pentru casa dvs.

Daca casa ta este mica sau are un acoperis cu forma neobisnuita, dimensiunea panourilor solare poate fi foarte important de luat in considerare. In timp ce cei care au un acoperis mare ar putea sa sacrifice o anumita eficienta si sa cumpere panouri mai mari pentru a obtine energia ideala, proprietarii de case cu un acoperis mai mic trebuie sa poata folosi mai putine panouri mici de inalta eficienta – cum ar fi cei de la SunPower, LG sau REC – pentru a obtine o iesire optima. Pentru acele acoperisuri atipice, s-ar putea sa obtineti un design de sistem ca acesta:

Cum afecteaza dimensiunea casei mele numarul de panouri solare de care am nevoie?

In timp ce dimensiunile panourilor solare au ramas mai mult sau mai putin stabile in ultimii cativa ani, puterea de productie in aceeasi zona a crescut dramatic. De fapt, multi producatori precum SunPower au redus dimensiunea golurilor dintre panouri si folosesc incadrare invizibila si hardware de montare pentru a mentine panourile stranse, eficiente si placute din punct de vedere estetic. Consultati tabelul pentru o estimare generala a cate panouri solare ar avea nevoie casa dvs. in functie de suprafata sa. 

Suprafata casei in metru patrat in comparatie cu numarul de panouri solare necesare

Dimensiunea casei Necesar anual de energie electrica Numar de panouri solare necesare:
 92mp – 4.710 kWh
180mp – 9.420 kWh
230mp – 11.775 kWh
280no – 14,13 kWh

De cate panouri solare am nevoie pentru aparatele obisnuite?

Prin revizuirea diferitelor cerinte de kWh pentru aparatele si produsele de uz casnic de zi cu zi, un lucru este clar: anumite suplimente vor schimba dramatic consumul lunar de energie si pot avea un impact enorm asupra dimensiunii sistemului de panouri solare pe care ar trebui sa-l instalati. De exemplu, asocierea vehiculului dumneavoastra electric cu panouri solare este o modalitate excelenta de a reduce emisiile de carbon si de a imbunatati eficienta energetica; cu toate acestea, ar trebui sa fie planificat in consecinta, avand in vedere ca ar putea dubla dimensiunea sistemului dvs. fotovoltaic. 

Desi este cu siguranta posibil sa instalati un sistem solar si apoi sa solicitati unui instalator solar sa adauge mai multe panouri mai tarziu pentru a satisface nevoile crescute de energie, cea mai pragmatica optiune este sa va dimensionati sistemul cat mai precis posibil, pe baza achizitiilor asteptate, cum ar fi un vehicul electric. , piscina sau sistem de aer centralizat. Intrebandu-te, „de cate panouri solare voi avea nevoie pentru frigiderul meu, cada cu hidromasaj etc.” este un obicei grozav pentru orice proprietar nou de case solare.

Cerinte privind panourile solare pentru aparatele individuale

Produs Necesar mediu anual de energie electrica Numar de panouri solare necesare:
Frigider 600 kWh2
Aer conditionat cu geam215 kWh
Aer conditionat centralizat 1.000 kWh
Vehicul electric3.000 kWh
Piscina incalzita 2.500 kWh
Cada cu hidromasaj (exterior)3.300 kWh

Intrebari frecvente

Mai ai factura la electricitate cu panouri solare?

Odata ce instalati panouri solare, veti primi in continuare o factura lunara de energie electrica. Cu toate acestea, ar trebui sa fie mai mic, aproape de zero sau chiar negativ! Daca inca intampinati facturi mari la utilitati dupa instalarea panourilor solare, poate fi necesar sa va reconsiderati dimensiunea sistemului. Mai ales daca ati adaugat incarcaturi de energie electrica de la instalatia solara (cum ar fi o masina electrica), este posibil ca dimensiunea actuala a sistemului sa nu-l mai taie.

Exista dezavantaje in alimentarea unei case cu panouri solare?

Cele doua dezavantaje principale ale energiei solare sunt costurile initiale ridicate si intermitenta, ceea ce inseamna ca energia solara nu este disponibila 24/7 deoarece soarele nu straluceste noaptea. Din fericire, aceasta problema poate fi partial rezolvata prin stocarea energiei solare. Consultati articolul nostru despre avantajele si dezavantajele energiei regenerabile pentru a afla mai multe. 

Merita panourile solare?

In functie de preturile la energie electrica, de nevoile de energie, de dorinta de a fi ecologic si de locatia geografica a casei tale, panourile solare merita cu siguranta instalate. Desi investitia initiala in panouri solare este mare, acestea se platesc in timp reducand factura de energie electrica. In medie, cumparatorii de energie solara SunUp.ro „ating pragul de rentabilitate” din investitia lor solara in aproximativ opt ani.  

Incepeti cumparaturile de panouri solare pe SunUp.ro

Exista mai multe variabile de luat in considerare atunci cand cautati cele mai bune panouri solare de pe piata. In timp ce anumite panouri vor avea cote de eficienta mai mari decat altele, investitia in echipamente solare de ultima generatie nu duce intotdeauna la economii mai mari la facturile de utilitati. Singura modalitate de a gasi „punctul favorabil” al proprietatii dvs. este sa evaluati ofertele cu echipamente si oferte de finantare diferite. Daca doriti cotatii de la contractori locali astazi, consultati platforma noastra de comparare a ofertelor.